lördag, december 29, 2007

Störta gatans diktatur!

Dom flesta av oss har någon gång fått det berättat om hur det är att leva i en diktatur. Oavsett om det gäller verkliga diktaturer som t ex Nazityskland eller Sovjet, eller om det gäller fiktiva samhällen som Orwells 1984 och Karin Boyes Kallocain ställer man sig frågan: Vilka är det som från början efterfrågar dessa helveten på jorden? Dvs dom totalitärister som öppnar helvetets portar.

Ett samhälle som är hårt plågat av gatuvåld kan sägas ha fallit offer för gatans diktatur. Gängen blir som en stat i staten som utövar statsterrorism mot medborgarna. Oskyldiga kan angripas för saker som fel hudfärg, sexuell läggning, politiska sympatier, för framprovocerade kränkningar av ”makten”, kroppsuttryck (känt som ansiktsbrott – en form av tankebrott – i 1984) eller bara för att dom råkat befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Jag uttrycker stor beundran för alla som oavsett politisk färg väljer att engagera sig mot våldet. ”Rör inte min kompis” är ett bra tvärpolitiskt initiativ som stödjs av flera demokratiska partiers ungdomsförbund, däribland SSU, KDU, LUF och Grön Ungdom.

http://www.rorinteminkompis.se/

Inga kommentarer: