måndag, december 31, 2007

Årskrönika 2007

Årets uppvaknande

Manifestationerna mot gatuvåldet. Oavsett politisk färg stödjer jag er alla till 110 procent!

Årets man

Pappan i Rödeby som efter flera års förföljelser sköt av två slygnlar i det gäng som mordhotat honom och mobbat hans handikappade son

Årets fluga

SMS-lån. En kortvarig fluga som till stor del lever på folk som inte klarar att ta ansvar för sin privatekonomi.

Årets terrorist

HIV-mannen som avsiktligt utsatte 130 kvinnor på svensk mark för ett dödligt virus. Kommer ebolavirus att ingå i nästa våg?

Årets rasister

Universitetslärarförbundet i Storbritannien som anammat ett förslag att bojkotta judiska akademiska institutioner. Ordförande Tom Hickney har motiverat beslutet med att nästan inga akademiska judar protesterat mot ockupationen av palestinska landområden. Törs man hoppas på att AFA fixar biffen ;)

Årets skräpkultur

Kulturhuset i Stockholm sponsrade klubben Nacht som drivs av Kornél Kovács och bandet Kitty on the Catwalk, vilka öppet sympatiserar med den internationella proana-rörelsen

Årets bragd

Carolina Clüft som slog europeiskt rekord i sjukamp med 7032 poäng

Årets typo3-tillägg

KJ: Image Lightbox v2 som förbättrar bildvisningen ordentligt. Och smidig som bara den är den att installera också

Årets sämsta minister

Mikael Odenberg var den sämsta ministern sen Margareta Winberg, han förnekade det militärpolitiska hot som en tysk-rysk gasledning över Östersjön innebär, och han vill ha ökad övervakning av medborgarna genom att låta FRA sniffa nätverkstrafik vid den svenska gränsen.

Årets storebror

Delad utmärkelse mellan FRA och folk som tjyvläser sin partners mejl och sms. I Storbritannien har varannan tjyvläst sin partners sms och e-post

Årets storm i ett vattenglas/årets skräpjournalistik

Ulrica Schenström som fick avgå för att hon vid ett enstaka tillfälle festade. En TV4-reporter raggade upp henne i syfte att sätta dit henne. Att sådant får avgöra politiska händelser tillhör bananrepubliker.

Årets forskning

FN:s klimatpanel om den globala uppvärmningen. Att jorden kommer att värmas upp om vi inte skär ner på våra utsläpp av växthusgaser har vi vetat länge, men nu vet vi mer precis hur stora konsekvenserna blir med avseende på när vi lyckas ställa om. Dessutom har engagemanget för klimatet ökat och t o m USA gick med på vissa överenskommelser under Balimötet.

Andra kandidater är kartläggningen av människans dna, samt forskningen om adulta stamceller.

Årets dubbelmoral/årets sexister

Aftonbladets redaktion som klagade på att den svenska brottaren Sofia Mattsson fått pris som snyggast i EM. Att hylla spinkiga modeller i moderapportage är mer okej än att hylla sundhet och styrka, yeah right.

Årets obekväma sanning

En storskalig produktion om etanol skulle konkurrera med matproduktionen, och mängder av fattiga skulle riskera att drabbas av undernäring. Räcker med andra ord inte att byta från bensin till etanol rakt av.

Årets folkrepublik

Med munkarnas protester i Burma fick världen en påminnelse om hur livet är i sk demokratiska folkrepubliker. Trots att media tappat fokus får vi inte glömma Burma.

Årets kulturhändelse

Lars Vilks rondellhund. Utmanade intoleranta krafter från alla världens hörn.

Årets moralpanik

Efter att en finsk antihumanist skjutit ihjäl sju personer på en skola började hysterikorna skylla på tv-spel och filmer. Som om inte folk som förespråkat totalitära idéer kunnat döda innan GTA, CS, Doom och Postal var påtänkta.

Inga kommentarer: