torsdag, februari 26, 2009

Nya terrordåd i Södertälje

Under natten utfördes terrordåd med tidsinställda brandbomber mot fyra mataffärer i Södertälje. Med mycket stor sannolikhet rör det sig om den vänsterextrema gruppen Global Intifada, som tidigare utfört mordbränder och spridit flygblad med information om hur man tillverkar tidsinställda brandbomber.

Motivet är ett extremt USA-hat, där man vill bränna ner alla affärer som säljer amerikanska varor. Det är precis samma mönster som Kristallnatten, där nazisternas extrema judehat legitimerade massiv förstörelse av affärer, bara för att dom tillhörde judar.

Andra fullt möjliga motiv är en proanorexi, dvs en inställning där man tycker att det är bra att folk svälter. Ett antal diktatorer har använt svält som vapen mot oliktänkande, etniska grupper och för att skapa blind patriotism.

Kan FRA och mer övervakning hjälpa? Det är ett mycket trubbigt vapen, och den utbyggnad som skulle krävas skulle innebära fullständigt oacceptabla ingrepp i den personliga integriteten och möjliggöra grovt företagsspionage.

Det finns en anledning att terrorn har vunnit mark i Södertälje. Det handlar helt enkelt om att vi tillåtit kriminella gäng att diktera vilkoren för hederliga medborgare, och därmed kontrollerat samhället. Kan man misshandla kvinnor, kasta sten på bussar, försöka mörda folk i tunnlar, våldta, beskjuta polisstationer, hota vittnen med mera utan att få sitt straff är det en fullt möjlig utveckling att man avancerar till massiv ödeläggelse och terrorism. Det finns otaliga exempel på att folk som styr med våld ökar intensiteten av våldet över tiden. Det gäller alltifrån mobbare och hustrumisshandlare till diktatorer. Och vad är då nästa steg i det här fallet?

"Men det är ju syrianer som bråkar i Södertälje, och deras största fiende är ju faktiskt islamister", kanske någon invänder. Men det är en grov och skadlig generalisering. Det troliga är att gängen - oavsett nationalitet - fullständigt skiter i om deras verksamhet gynnar sina landsmän. Deras mål är i korthet att bygga upp en stat i staten, och utöka sitt lebensraum. Och då är islamister inte mindre tänkbara som samarbetspartners än någon annan. Det är svårt att tänka sig att gängledarna skulle tacka nej till att ha ett gäng Qassam-raketer stående på bakgården.

En viktig sak att tänka på är att inte börja dra invandrare över en kam. Det hände efter 11 september, då många helt oskyldiga araber utsattes för diskriminering, glåpord och i vissa fall direkta våldshandlingar. Vi bör jaga terrorister - inte kollektiva syndabockar!

Inga kommentarer: