tisdag, februari 10, 2009

Arvssynd och vägen till totalitarism

En myt som under årtusendena orsakat otroligt mycket lidande och död är arvssynden. Syftet med myten är att skapa en permanent underklass genom att ge dom skulden för något som deras urfäder påståtts gjort. En viktig del i myten är också att det är omöjligt att sona förseelsen. Och givetvis ska alla se ner på dom som synden gäller, medan dom tvingas genomlida ett permanent skuldbeläggande.
Även om anklagelsen rent hypotetiskt skulle gälla ett reellt problem som går att åtgärda, skulle verken makten, dom icke anklagade och dom anklagade ha incitament att lösa problemet. Makten skulle förlora det perfekta kontrollverktyget, de icke anklagade skulle riskera sin trygghet och de anklagade kan ju ändå inte bli fria från sin kollektiva skuld. Arvssynden är det perfekta verktyget för en diktator att säkra makten permanent.

Dessvärre finns arvssyndsidén även hos grupper på vänsterkanten som säger sig kämpa mot förtryck. Män är kollektivt skyldiga till relationsvåldet, vita till slaveriet, judar till allt som Israel gjort etc. Hyllar man Barack Obama försöker man bara tvätta den rasistiska arvssynden från sitt samvete. Män som är feminister, individer som klimatkompenserar, rika som skänker till fattiga, ja det är bara att försöka tvätta sitt samvete.

Ingen tjänar på att individer som villa göra något åt problemet misstänkliggörs, bara för att dom råkar tillhöra sk privilegierade grupper. Tvärtom så har så gott som alla framsteg skett tack vare ras-, klass- och könsöverskridande samarbeten.

Spräng jantelagens bojor, du kan göra skillnad!

Inga kommentarer: