måndag, februari 23, 2009

Marklunds nemesis är radiofob

Förbjud passagerarfärjor - glöm inte Titanic!

Liza Marklunds nemesis Monica Antonsson skrev en debattartikel i Expressen med massor av gammal skrämselpropaganda mot kärnkraften. Hon blundar för det faktum att en katastrof motsvarande den i Tjernobyl är fysiskt omöjlig i ett modernt kärnkraftverk.

Man har dock räknat på vad som skulle kunna hända vid en hypotetisk härdsmälta vid ett svenskt kärnkraftsverk. Man räknar med en överdödlighet i cancer på ett par hundra årligen under några decennier. Om det låter mycket kan man jämföra med att det är ungefär lika många som dör varje år av dom luftföroreningar som samma mängd kolkraft orsakar. Stängningen av Barsebäck orsakar ca 200 döda årligen pga utsläpp från den kolkraft som ersätter. Med andra ord är kolkraft ungefär lika dödlig när den funkar som kärnkraft skulle vara vid ett hypotetiskt haveri! Beräkningen gäller för övrigt effekterna av själva partikelutsläppen, utöver det tillkommer global uppvärmning.

Risken att en andra generationens reaktor havererar under ett normalt driftsår är en på hundratusen. För tredje generationens är risken mindre än en på tio miljoner.

Inga kommentarer: