söndag, augusti 03, 2008

Nationaldemokraterna för orwellsk diktatur?

I verkligheten såväl som i George Orwells ytterst skrämande framtidsskildring 1984 brukar politiska tyranner förvränga ordens betydelse för att legitimera sina planer. Kommunistiska diktaturer brukade kalla sig för ”demokratiska folkrepubliker”, och den nationalsocialistiska ideologin är snarare korporativistisk än socialistisk när det gäller ekonomin.

Nationaldemokraterna väljer att kalla sin ideologi för ”etnopluralism”. Etno betyder folk och pluralism betyder mångfald, så ordet borde innebära ett fritt samhälle där olika folk kan leva sida vid sida. Enligt Nationaldemokraternas sanningsministerium innebär det i stället att folkgrupperna ska leva åtskilda, och ”pluralism” verkar syfta på numerären av samhällen med ”rena” folkgrupper. En sådan grov förvridning av ordens betydelse ger i alla fall mig 1984-vibbar.

Om man kritiserar Nationaldemokraternas ideologi och använder begreppet etnopluralism är det stor risk att man förvirrar dom som inte känner till deras orwellska tolkning av ordet. Att använda ordet nationalism är inte heller oproblematisk, då man förlorar distinktionen mellan harmlös stolthet för det egna landet och det extrema kontrollsamhälle som ND förespråkar. Jag kan inte komma på en enda demokrati där staten får bestämma att jag inte få umgås med en viss person för att hen har ”fel” etnicitet.

Sk etnopluralism har förekommit i länder som Jugoslavien under Tito och Irak under Saddam Hussein. Två exempel idag är Nordkorea och Burma. Dessa länder har haft olika politiska ideologier, men har det gemensamma att folkets påtvingats segregering från diktaturen. Som vi vet har diktaturernas fall i dom två förstnämnda exemplena återföljts av våldsamma strider mellan dom folkgrupper som under decennier tvingasts leva åtskilda. Dessa strider skulle vi sluppit om individerna varit fria att få umgås med folk av andra etniciteter. Jag finner det mycket troligt att Tito och Saddam hade det i åtanken, för att det skulle ”kosta mer” att befria folket från diktaturen.

Inga kommentarer: