lördag, augusti 23, 2008

Könsbyten och bröstförstoringar

Könsbyten och bröstförstoringar är två typer av ingrepp som brukar uppröra.

Ingen har någonsin tvingats till ett könsbyte eller bröstförstoring mot sin vilja. Däremot har många förvägrats t ex könsbyte trots att det varit möjligt både ekonomiskt och tekniskt. Vidare ses könsbytare som något sjukt och perverst, och de som förstorat brösten ses som korkade plastmonster, som icke-människor. Vad det handlar om är ren moralism som fördömer andras fria val, som i det senare fallet ibland maskeras som feminism.

Varje bröstförstoring ger läkarkåren erfarenhet om hur kroppen hanterar främmande ämnen på längre sikt, vilket är värdefullt för organtransplantation och proteser. Könsbyten ger unik erfarenhet om hur kroppen kan hantera en avancerad metamorfos.

Varje ingrepp innebär dock en risk för komplikationer som är skild rån noll, i synnerhet i teknikens barndom. Vi bör betrakta de modiga individer som trots det valt att byta kön eller förstora brösten som hjältar. Eftersom dessa ingrepp dessutom oftast betalas privat konkurrerar man heller inte om offentliga vårdresurser.

Inga kommentarer: