lördag, augusti 30, 2008

Får man säga manipulativ idag?

Det verkar vara inne hos en del intressegrupper för psykiskt sjuka att byta namn på saker och ting. Ibland vill man t o m ta bort en benämning, utan att ens vilja ersätta det med något annat ord. Det som förut hette efterbliven blev förståndshandikappad som blev utvecklingsstörd som nu heter något i stil med funktionsnedsatt, vilket i sin tur är förvillande likt paraplybegreppet funktionshindrad (tidigare handikappad). Hänger ni med? Dessutom vill en del slopa begreppet ”manipulativ”, kanske för att det kan ses som ”kränkande”.

Alla kan drabbas av en manipulativ partner eller kollega. Precis som nästan vem som helst kan drabbas av att någon annan kör rattfull. För att skydda sig måste man kunna diskutera risken, och det förutsätter i båda fallen att man kan sätta ord på det, som vem som helst kan förstå. Det är inte kränkande att kalla saker vid dess rätta namn, men det kan göra förbannat ont för den som drabbas av just manipulationer eller rattfylleri.

Att byta den allmänna benämningen på något är enligt mig bara motiverat om det ökar sanningshalten eller speglar allmänhetens språkbruk. Att sluta säga ”växthuseffekt” när man syftar på ”global uppvärmning” är exempelvis motiverat.

Inga kommentarer: