måndag, augusti 18, 2008

Moralpanik i SOK

Sverige har gjort bort sig i OS. Och det handlar inte om dåliga resultat, utan om höjdarna på SOK. Stefan Nystrand och tre andra OS-simmare hade slutfört sitt tävlingsuppdrag och drack en bärs när dom kollade på finalen i tennis. Ingen stördes förutom SOK-höjdarnas grandiosa egon. Svenskarna blev utskickade för att dom råkade ha på sig sina olympiakläder.

I utländska tidningar hamnar SOKs moralpanik i humorspalterna. SOK tror att lite öl solkar Sveriges anseende, men det gör däremot deras överreaktion. Det enda land som sympatiserar med SOK är Iran – resten tycker att det är löjligt.

Vissa svenskar verkar ha en trasslig relation från barndomen till pappa staten. Att staten alltid vet bäst. Dessutom har dom en svartvit verklighetsuppfattning om alkohol, att lite öl är samma sak som att ligga i parken och spy. För dom finns inte ett glas vin till maten – antingen är man snustorr nykterist eller så super man halvt ihjäl sig. Dock finns det hopp - över 70 % av Expressens läsare anser att SOK överreagerade.

Inga kommentarer: