måndag, september 29, 2008

Jag tar avstånd från Monsanto

Jag är för frihandel och avregleringar. Jag anser att GMO är en fascinerande teknik som på sikt har flera intressanta användningsområden. Men jag avskyr vetenskaplig ohederlighet, korporativism, entrism, maffiametoder, miljöförstöring och smittspridning. Därför tar jag bestämt avstånd från Monsanto och deras metoder.

Vetenskaplig ohederlighet

Kapitalismen är ett utmärkt system, men har en viktig svaghet – ingen inbyggd funktion för att hantera externa kostnader. Därför är jag av åsikten att kapitalismen helst bör kombineras med ett system där nersmutsaren betalar. För att kunna beräkna dom faktiska externa kostnaderna är det viktigt med objektiv forskning. Vetenskaplig ohederlighet är kunskapsfientligt och hotar fundamentet för ett ekologiskt hållbart kapitalistiskt system.

Smittspridning

Det finns en internationell standard för klassificering av den potentiella farligheten för olika virus, bakterier och parasiter. Ofarliga organismer är nivå 0, medan den högsta nivån – 4 – är avsett för dom som kräver högst säkerhet, som t ex ebola. Vilken säkerhetsnivå ligger då mul- och klövsjukan på, som är harmlös för människor, men som liksom gmo-smitta kan orsaka omfattande skada på jordbruket? Är det nivå 2 (ex influensa, salmonella, e.coli) eller är det nivå 3 (sars, gula febern, pest, aids)?

Nej, det kräver faktiskt säkerhetsnivå 4, dvs samma som ebolavirus! Jag förespråkar en artneutral biosäkerhetslagstiftning. För en bonde som drabbas av minskad produktion är det skit samma om skadan uppkommit pga mul- och klövsjuka eller av korspollinering.

Korporativism och entrism.

Principen i ett kapitalistiskt system är att staten och ekonomin är åtskiljda. I korporativism är däremot staten och ekonomin fast sammanknutna. Dom företag som har närmast knutning till staten kan driva igenom lagar som gynnar dom, ofta på bekostnad av andra näringsidkare. För att få till sin ställning har Monsanto sysslat med entrism, dvs infiltration av myndigheter som ex FDA i syfte att öka sitt inflytande. Andra ord för korporativism är fascism och synarkism.

Kan man skylla på kapitalismen?

Visserligen utnyttjade Monsanto dom snabba avregleringarna under Reagan-tiden för sin entristiska offensiv. Men både fascismen och kommunismen hade också sina ”Monsanto”, och dom var värre, mycket värre. Det tyska kemiföretaget Degesch tog fram medlet Zyklon-B, som nazidiktaturen använda för att mörda miljoner. Sovjetunionens avdelning för utveckling av biologiska vapen, Biopreparat, försökte utveckla en hybrid av marburg och smittkoppor. Detta chimeravirus skulle vara lika smittsamt som smittkoppor, men i stället för en dödlighet på 30 % skulle den vara näst intill 100 procent.

Skurkar kommer alltid att finnas oavsett system. Men i stället för att skylla på det system som skurkarna exploaterar bör vi förbättra systemet så att även dom stora skurkarna kan lagföras. Vi lever ju trots allt i en demokrati, och inte i en diabolisk diktatur som samarbetar med skurkar för att utföra folkmord.

1 kommentar:

Bengt Axmacher sa...

Bra inlägg. Vill särskilt understryka vikten av att företag (och även privatpersoner) i ett kapitalistiskt system måste tvingas att i sin ekonomiska redovisning ha poster för externa kostnader, som miljöskador och liknande. Dessa måste naturligtvis beräknas på bästa möjliga sätt. Olyckligtvis måste det systemet också vara lika globalt som annan lagstiftning för aktiebolag och andra företag.(Av konkurrensskäl) Inbetalning av avgifter för förorening av atmosfären eller världshaven (som också är globala) borde ske till en internationell myndighet som sedan kan använda dem till adekvata åtgärder. (En ssk avdelning i världsbanken kanske) Läs vidare i
www.backtobalance.se