tisdag, september 09, 2008

Dags att kriminalisera spam?

Bör spam vara kriminellt eller är det lika legitimt som vilken reklam som helst? Hur kan man förhålla sig till spam som liberal?

När det gäller vanlig legitim reklam har annonsören och mediets (hus, tv-kanal, webbplats, tidning etc) ägare upprättat ett kontrakt som båda parter är med på. Här respekteras äganderätten.

Men när det gäller spam har aldrig mediets ägare – du och din e-postleverantör – gått med på något avtal att ta emot 200 skräpmeddelande om dagen. Spammare utnyttjar därmed olovligen din och din e-postleverantörs egendom, vilket kränker äganderätten.

För det andra är produkterna som marknadsförs i spam rent bedrägeri. Det bör vara precis lika olagligt som om ett postorderföretag skulle skicka förpackade tegelstenar till kunder som betalt för dyr elektronik. Det finns inget i liberalismen som legitimerar bedrägeri. Tvärtom, det är lika kriminellt som initiering av våld.

För det tredje tar flodvågen av spam stora anspråk i form av bandbredd och datorkraft. Det händer att servrar inte orkar med. Då är det frågan om sabotage mot infrastruktur. Om ex al-Qaeda regelbundet orsakat samma skada på den digitala infrastrukturen med hjälp av EMP-bomber hade det räknats som terrorism.

För det fjärde kostar hanteringen av spam företagen stora pengar i uteblivet arbete. Stöld helt enkelt.

För det femte är ”produkterna” som marknadsförs ofta skadliga. T ex program som innehåller rootkits, riskabla gör-det-själv-aborter, läkemedel med de risker det innebär att använda utan en läkares rekommendation. Och viagran som dom säljer kan mycket väl innehålla t ex arsenik. Framkallande av fara för annan har jag för mig att sånt kallas.

För mig är skillnaden glasklar. Vanlig reklam är ett bra sätt för företag att nå ut med sina produkter och kan göra en del produkter billigare för konsumenterna. I värsta fall är reklam irriterande.

Spam bör däremot vara kriminellt. I vilket annat sammanhang är det okej att kränka äganderätten, bedra, sabotera infrastruktur, stjäla och framkalla fara för annan?

Om myndigheterna låter dessa kriminella ligor härja fritt är det kanske ett ”medborgargarde” som vi behöver.

Inga kommentarer: