lördag, juni 14, 2008

FRA – för juntans vänner

Den 17 juni röstar riksdagen om Försvarets Radioanstalt, FRA, ska ha rätt att övervaka befolkningens internettrafik. Så som det ser ut nu kommer det att bli en blockfråga, och det vi får hoppas på är att fyra politiker på den borgerliga sidan har civilkurage nog att rösta mot partiet.

Övervakning har dock inget med högervänster-axeln att göra, utan är avhängigt den andra politiska axeln – frihetlig kontra auktoritär. Nationaldemokraterna är ett exempel på ett parti som har en auktoritär ideologi. Folkrepubliken Burma och Nordkorea är internationella exempel på auktoritär vänster. Pinochet är ett klassiskt exempel på auktoritär höger. Vill verkligen de borgerliga partierna – där bland annat Centern och Folkpartiet säger sig värdesätta den personliga integriteten – sälla sig till det auktoritära fältet?

Visst, det påstås att övervakningsinformationen från FRA inte kommer att missbrukas. Även om det hypotetiskt skulle stämma för nuvarande regering så kan vi inte veta vad nästa regering kommer att använda informationen till. Regeringens komposition kommer att ändras, valet 2010 kan förloras. Och du vill inte veta vad ett parti som Nationaldemokraterna skulle kunna göra med informationen om dom kom i regeringsställning…

Jag är inte ett dugg förvånad om vänsterextremister som hyllar Castro och juntan i Burma röstar ja, inte heller högerextremister som gillar Pinochet och vill förbjuda fackföreningar. Men alla som förespråkar frihet – oavsett om dom är höger eller vänster, bör rösta nej.

2 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Men du, juntan i Burma har inte påstått sig vara vänster. De kallar sig State peace and Developement Council och inget annat.

De är lika bra polare med Nordkorea som med Ryssland eller Kina, och har aldrig haft relationer med Kuba.

Sjuka är de, men det går faktiskt inte att skylla på vänstern (fram till 1988 stöttades de faktiskt av USA).

//Catti
knows my Burma

Lukas Liljeroth sa...

Hej Catti!
Okej, då har jag fått det lite om bakfoten, har sett Burma som en kommunistdiktatur i stil med Nordkorea och Kina under Mao.
Glad midsommar!