fredag, juni 13, 2008

Blir vi dummare?

Enligt flera rapporter är vår genomsnittliga intelligens på väg ner. Efter att ha ökat med ca 15 poäng från 1950 till 2000 har den nu minskat med några poäng.

Märk väl att det gäller genomsnittet, det är inte så att vi tappat x procent rakt av.

Först några vanliga förklaringar som jag är skeptisk till:

Miljögifter. Koncentrationen av miljögifter i västvärlden är idag lägre än under industrialismens ungdom. Modern teknik och utsläppsregleringar har minskat utsläppen av en rad hälsoskadliga ämnen.

Politisk korrekthet. Möjligheten för självständigt tänkande individer att sprida sina analyser har aldrig varit bättre än idag.

Mobilstrålning, chemtrails, NWO och liknande paranoida idéer.

Några mer troliga förklaringar, vissa är dock bara applicerbara på begränsade områden:

Social missanpassning till informationssamhället. Det sägs att man idag får mer information på en dag än vad man under medeltiden fick under sin livstid. För så lite som 20 år sedan fanns bara den musik som låg på topplistan. För nyheter var man hänvisad till statstelevisionen…
Med andra ord är det orealistiskt att ha koll på ”allt”, oavsett hur mainstream det är. Om man fokuserar på det man tycker att är intressant och har nytta av är informationssamhället en guldgruva. Men om man har en fossil inställning om att ”jag ska ha koll på allt som alla andra har koll på för att vara med” så blir man fort lost.

Flumskolan. Vetgirighet i unga år är grunden till en högpresterande hjärna. Att motverka barns naturliga vetgirighet är att ödelägga deras framtida utveckling och kan moraliskt sett jämföras med pedofili.

Dikterade känslor. TV-program som t ex Vänner där producenterna bestämmer när man får skratta.

”Okunnighet är styrka”. Den kunskapsfientliga syn som finns i vissa sociala miljöer. En trolig förklaring till att pojkar har sämre medelbetyg i skolan än flickor.

Ökat sockerintag. För mycket socker kan försämra inlärningskapaciteten

Det mesta är med andra ord sådant som Du som individ kan välja. Du kan välja bort kunskapsfientliga sociala miljöer, du kan byta kanal vid pålagda skratt och du kan låta vetgirigheten flöda. Kanske lite knepigt i vissa sammanhang, men det är ingenting mot de problem som totalitarism och miljöförstöring medför för individen.

Inga kommentarer: