söndag, april 06, 2008

Statligt stöd till utfiskning

Utfiskning beror på att de fiskar upp för mycket fisk, och under den tiden har inte fisken hunnit föröka sig, och då tar fisken slut. Den minskade tillgången har gjort att det trots teknologiska landvinningar krävs upp till tio gånger mer energi per enhet fångad fisk. Utfiskning är med andra ord olönsamt och dyrt. Självklart hade det varit smartare att låta fisken behålla en stabil population, så att energikostnaden per enhet fisk är så låg som möjligt. Och om bestånden ändå skulle minska, så skulle naturliga marknadsmekanismer minska lönsamheten och ge samma ekologiska effekt som ett planerat fiskestopp. När populationen återhämtat sig skulle det återigen vara lönsamt att fiska.

Problemet är det statliga stödet till fisket. När man ger bidrag sätter man marknadens mekanismer ur spel, och man kan bedriva utfiskning, trots att det är oerhört olönsamt. Utfiskningen av världshaven har till stor del kunnat drivas tack vare statligt stöd. Och de som drabbas hårdast av bristen på fisk är givetvis de fattiga länderna.

Om stödet slopades skulle både vi få lägre skatter, fiskebestånden skulle förbättras, och fattiga bönder skulle på sikt kunna få bättre fångster.

Inga kommentarer: