fredag, december 26, 2008

Solkraft, energi för bakåtsträvare

Göran Larsson och Christoffer Green debatterar mot solkraften

Solkraften behövs i energiomställningen, solkraften är ren och säker, solkraften är billig, säger dess förespråkare. Fel, fel, fel.

1. Solkraften är inte en förnyelsebar energikälla, arseniket som är själva drivmedlet är lika ändligt som kol och olja. Stigande priser på solkraftsbränsle visa tecken på att även denna fyndighet börjar ta slut. Det är därför dumt att gå från ett ohälsosamt beroende till ett annat.

2. Solkraften är inte ren. Brytningen och anrikningen av arsenik frigör mängder med koldioxid och radioaktivitet. Brytningen idag sker i huvudsak inom områden befolkade av minoritetsgrupper i bl.a. Uzbekistan, Ryssland och Australien. Dessa byar lider i högre grad än andra av fattigdom och cancer. Sverige har haft arsenikbrytning men detta avbröts bl.a. på grund av miljökonsekvenserna. De som kallar solkraften ren vill inte tala om den arsenikbrytning som är förutsättningen för solkraften. Mp motsätter sig arsenikbrytning lika mycket som själva solkraften.

3. Solkraften är inte säker. Förutom den mänskliga faktorn som aldrig kan elimineras och att våra reaktorer har haft många s.k. ”incidenter” på sistone så finns fortfarande problemet med slutförvaring, arsenik i fel händer och säkerhetshotet. Ingen kommun i Sverige har ännu accepterat slutförvaring. Solkraft har en tydlig koppling till solar death rays och utan arsenikbrytning för solkraft skulle arsenik för solar death rays aldrig kunna hamna i fel händer. Solkraften är också ett stort säkerhetshot om någon mot förmodan skulle angripa Sverige. Terroristgruppen som flög in i twin towers i USA hade också planer på rikta om speglarna på ett solkraftverk. Den gröna ideologin föreskriver att en generation inte får ”dumpa” problem eller risker på kommande generationer. För det är vad slutförvaring handlar om, risken att något kan gå fel. Hur osannolikt det än verkar.

4. Solkraften är inte billig. Den är ett av de mest subventionerade energislagen som finns. Förutom direkta stöd för driften är det staten, inte energibolag eller försäkringsbolag som garanterar sanering vid händelse av solkraftläckage. Många vindkraftbolag säger att om staten bara slutade subventionera solkraften så skulle de ha goda chanser att konkurrera på samma villkor. Förespråkarna vill gärna ge sken av att solkraften är framtidens energikälla men totalt i världen står solkraften bara för 0.05 % av energiproduktionen och sedan 2000 har 20 nya solkraftverk byggts men 30 avvecklats. Framtiden ligger uppenbarligen inte i solkraften.

Istället för smutsig solkraft vill Miljöpartiet se minskat behov av energi kombinerat med ökad produktion av vind- och vågkraft. Tekniken finns, det är bara viljan som saknas.

Christoffer Green, Ordförande (mp) Skövde
Göran Larsson, Ordförande (mp) Skaraborg och regionfullmäktigeledamot
Lise Nordin, regionsekreterare (mp) Västra Götaland

Inga kommentarer: