onsdag, februari 13, 2008

Vi måste bli energisäkra

Energifrågan är en av de viktigaste frågorna under de närmsta decennierna. Global uppvärmning, oljeproduktionstopp och flera internationella konflikter har direkt med energifrågan att göra. En stabil energiförsörjning är viktig för tillväxt och samhällsfunktioner. Det hjälper inte att ha en suverän sjukvård om det inte finns bränsle att driva den.

Oljan kommer att nå sin produktionstopp inom tio år. Efter det kommer det visserligen fortfarande finnas olja, men produktionen kommer att minska samtidigt som efterfrågan ökar. Om vi inte lyckas bli av med oljeberoendet kommer vi att ha en gigantisk energikris.

Förutom global uppvärmning och sinande tillgångar innebär fossila bränslen att vi är beroende av Putin, Chavez, Ahmadinejad och Abdullah bin Abdul Aziz. Vi måste säkra vår framtida energiförsörjning med att storsatsa på kärnkraft och förnyelsebara bränslen. Om vi kan skapa en stor nettoproduktion av miljövänlig energi kan vi även exportera till länder som skriker efter energi efter oljeproduktionstoppen, vilket kan skapa intäkter som möjliggör stora skattesänkningar.

Utvecklingen av högteknologisk miljövänlig energi kommer att kräva kompetens av världsklass. Det får vi inte om den svenska skolan är stökig och eleverna mobbar varandra. I en trygg skola kommer framtidens Einstein, Newton och Tesla att växa fram, medan en mobbningsskola kommer att generera framtidens Hitler, Mugabe och Than Shwe.

Inga kommentarer: