torsdag, januari 24, 2008

Etanol och grön kapitalism

Så sent som för ett par år sen sågs etanol som en potentiell fullskalig ersättare till oljan i transportsektorn. Nu vet vi dock att en massiv utbyggnad av etanolproduktionen skulle konkurrera med matproduktionen, vilket skulle höja livsmedelspriserna. Höjda matpriser skulle slå hårt mot de fattigaste i världen.

Exemplet etanol har används i politiskt propagandasyfte. Dels från vänstern, som tar det som ett exempel på att kapitalism dödar. Dels från klimatskeptiker, som passar på att ge en känga åt miljörörelsen.

Men låt oss tänka hur det rent hypotetiskt skulle gått till Sovjet inte fallit och stora delar av världen fallit offer för auktoritär socialism. Låt oss även bortse från det ganska troliga scenariot att partierna hade valt att förneka klimathotet och oljeproduktionstoppen helt och hållet. Så ett forskarteam skulle kläcka idén med att driva hela bilparken på etanol. Politikerna skulle bli lika förtjusta i etanolen som många av våra politiker var för ett par år sedan.

Men kommunistpartierna skulle bara acceptera forskning som bekräftade etanolens förträfflighet – ty Partiet har ju bestämt att etanolen är framtiden. Någon oppositionell forskning skulle inte tillåtas, och om någon lyckades med att bedriva sådan forskning utanför partiernas kontroll skulle resultaten avfärdas som borgerlig propaganda. Vi skulle helt enkelt få den massvält som forskarna varnat för.

Det är tack vare vår frihet och vetenskapliga hederlighet som vi kunde utvärdera även negativa effekter av etanolen, och därmed har vi lyckats avvärja en gigantisk tragedi.

Inga kommentarer: