onsdag, december 31, 2008

Årskrönika 2008

Årets nyttiga idioter

Ditresta AFA-ungdomar som utnyttjade en lokal konflikt i Rosengård för att orsaka kaos. Muslimerna får skulden för ödeläggelsen och rasisterna gnuggar händerna.

Årets förnyare

Den moderata biståndsministern Gunilla Karlsson som inser att det inte räcker att bara ösa pengar, utan man måste också hjälpa u-länderna att införa frihandel och fria val.
Barnsjukhuset Martina AB som trots hårt politiskt motstånd bedriver privatfinansierad vård

Årets planekonomer

Viviane Reding som vill påtvinga telekombolagen att sänka termineringsavgifterna, vilket kort sagt innebär att man får betala för att svara.
Alla som stödjer statliga subventioner till utfiskning

Årets miljövänner

Svenska dagbladets läsare, varav 82 procent är för en utbyggnad av kärnkraften

Årets diktatorer

Mugabe, Zimbabwe och Than Shwe, Burma

Årets terrorister

Alla idioter som kastar sten på brandbilar.

Årets viktigaste demokratiska fråga

FRA-debatten synliggjorde ett tydligt hål i svensk demokrati, det svaga inslaget av personval. Slopa 8-procentspärren och gör det möjligt att rösta på partikandidater som är listade i andra zoner.

Årets dilemma

Pirater vs anhängare av en stark upphovsrätt. Är inte alls självklart vilken sida man ska hålla på, å ena sidan ger upphovsrätten goda ekonomiska incitament till kulturproduktion, men å andra sidan kan en överdriven piratjakt bli ett steg i fel riktning mot ett utökat övervakningssamhälle, med dom effektivitets- och integritetsproblem som det innebär.

Årets vinnare

Barack Obama som vann presidentvalet i USA. Är han kanske verklighetens motsvarighet till David Palmer i 24?

Årets katastrof

Cyklonen Nargis i Burma som dödade 135000. En majoritet av de döda hade varit i livet idag om Burmas folkarmé låtit omvärldens hjälpinsatser komma fram.

Årets hot mot mänskligheten.

Risken att totalitära ideologier som t ex religiös fundamentalism, nationalsocialism och kommunism får fotfäste i finanskrisens spår. Det hände på 30-talet, och resulterade i miljontals döda.

Årets krig

Rysslands angrepp på Georgien

Inga kommentarer: