lördag, oktober 11, 2008

Finanskrisen - finns det hopp?

Är finanskrisen kapitalismens död? När och hur kommer vändningen? Vad är orsaken till krisen? Frågorna är många, och svaren är i vissa fall osäkra.

Under IT-krashen föll stockholmsbörsen med ca 70 procent, och trots det överlevde kapitalismen som system. Det kommer alltid att finnas företag som lyckas hantera krisen, tack vare att man tänker på ett annat sätt än dom som tappat mest. Fri kapitalism är precis som orörd natur ett oerhört pluralistiskt system, som har utrymme för dom avvikande element som har rätt förutsättningar för att klara en katastrof. Precis som vissa däggdjursarter överlevde jätteasteroiden som slog ner för 65 miljoner år sedan kan ett företag som specialiserar sig på förnyelsebar energi mycket väl klara peak oil.

Men det finns ett annat, skrämmande scenario. Vid börskraschen 1929 tappade folket tron på den fria marknaden, och totalitära system som kommunism och nationalsocialism fick fotfäste. Hitler kopplade i sin propaganda ihop kapitalism med bl a den hyperinflation som slagit Tyskland i spillror, och skyllde kapitalismen på judarna. Resultatet blev ett av världshistoriens värsta folkmord. Systemet såg individerna som kortlivade och utbytbara byggstenar i det tusenåriga riket, och förnekade deras individuella värde. Hela riket sågs som en sorts organism, där folk som hade fel tankar eller gener kunde elimineras för rikets bästa. Samma idéer om individens underordnade position gentemot kollektivet fanns också i kommunistiska länder. Resultatet var i många fall precis lika vedervärdiga som i nazidiktaturen.

Det sägs ibland i debatten att uppmärksammandet om diktaturernas brott mot mänskligheten är uttjatat. Tvärtom är det viktigt för hela mänsklighetens överlevnad att vi inte glömmer. I synnerhet i dessa kristider.

Krisen har flera orsaker. En viktig anledning är ett dekret i USA om att banker måste bevilja bostadslån till personer med låg kreditvärdighet. Syftet var gott från början, men överbelåning kommer alltid förr eller senare att slå tillbaka. Att banker sålt vidare lånen i snygg förpackning har fördröjt kollapsen och gjort den svårare att förutsäga, med kännbart resultat. En annan anledning är att många investerare förväntat sig att staten kommer att gå in vid en kraftig nedgång. Privatisering av vinsterna och socialisering av förlusterna .

Vi vet inte när vändningen kommer, bara att det kommer. Det kan ta flera år innan börsvärdet når förra sommarens nivå. Rent intuitivt borde vändningen kunna förutsägas matematiskt genom att andraderivatan är positiv medan förstaderivatan fortfarande är negativ. Själva vändningen kan då upplevas som en tids stiltje. Uppgången är i början långsam för att sedan ta fart. Med vid exempelvis IT-krashen var botten turbulent, och uppsvinget gick relativt fort. Efter vändningen följde flera år av uppgång. Möjligheten är god att tjäna pengar om man investerar vid bottenturbulensen eller i början av uppsvinget. Även om man råkar investera vid en spik i turbulensperioden blir avkastningen god på sikt. Men den som investerat sommaren 2007 kommer att få vänta flera år innan man kan räkna med att börsvärdet är återställt. Vill man pricka in botten är intuition och förmåga att avläsa förändringar i framtidsoptimismen lika viktigt som informationsinsamling och matematisk analys.
Vad ska man då investera i? Dom två mest sannolika scenarierna för de närmsta veckorna är fortsatt nergång eller bottenturbulens. Om man inte är lagt åt gamblerhållet rekommenderar jag räntefonder. På längre sikt är förnyelsebar teknik intressant. Ökat klimatmedvetande, peak oil och en amerikansk önskan att slippa vara beroende av Putin, Chavez, Ahmadinejad och Abdullah bin Abdul Aziz kommer att öka efterfrågan på kärnkraft, vindkraft, solkraft, geotermisk energi och annan förnyelsebar teknik. Aktierna kommer troligen att vara billiga ett bra tag framöver.

Bör man sälja aktier nu? Att sälja aktier och aktiefonder efter dessa kraftiga nedgångar är att säkra förlusten. Att sälja i syfte att återinvestera senare i händelse av fortsatt nedgång är nästan lika riskabelt som att nyinvestera i aktier idag.

onsdag, oktober 08, 2008

Joliedieten populär i Rödeby

Den 17-åriga terrorist som ledde mobbningen mot familjen i Rödeby har testat Joliedieten. För ett år sedan fick han känna på konsekvenserna av sitt handlande. Nu har han gått ner 15 kg på ett år, vilket är lika mycket som Angelina Jolie lyckades med härom året (59 => 44). Hur dieten går till och om den kommer att få bättre spridning i Rödeby än i Hollywood är fn osäkert. Det ideala vore om spridningen kunde begränsas till gängen i Rödeby, och att det inte är ett virus som kan användas som biologiskt stridsmedel.

torsdag, oktober 02, 2008

Swedbank överlevde ekonomiskt attentat

Det talas om ekonomiska lönnmördare. Sedan finns det också ekonomiska lustmördare. Aftonbladet påstod igår att Swedbanks kunder inte omfattas av insättningsgarantin som normalt skyddar alla konton upp till 250000 kronor. En bankrusning skulle ha omfattande konsekvenser på hela ekonomin, i synnerhet i dagens känsliga läge då det står och väger mellan en vändning på krisen och en depression.

Aftonbladet gav härom året sitt litteraturpris till Sara Stridsberg som är med i Society for Cutting Up Men (SCUM), en organisation som hyllar politiskt motiverade lustmord. Tidningen publicerade en omfattande hatkampanj från EAP mot Olof Palme åren innan palmemordet. Även om attentatsförsöket mot Swedbank berodde på grov oaktsamhet är det en skandal i samma klass som Sara Stridsberg och EAP.

Tack och lov har Swedbank överlevt attentatsförsöket, och Swedbank A-aktien har i skrivande stund stigit med 6.06 procent idag.